Márton Gábor elnök ismertette a megjelentekkel az EFOP-5.2.2.-17-2017-00096 számú projekt céljait. Kérte a résztvevőket a műhelymunkán történő aktív részvételre.

Bemutatta a projekt projektmenedzserét, aki az Újkígyósi Szolgáltató Szociális Szövetkezet egyik tagja.

A projektmenedzser elmondta, hogy a szociális gazdaság egy különös szelete a vállalkozói szférának. Nem is igazán civil szerveződés, nem is igazán vállalkozás.

A szociális gazdaság kifejezés alatt a legtöbben olyan intézményekre gondolnak, ami szociális ellátással foglalkozik.

Nem erről van szó.

A szociális gazdaság egy olyan terület, amely a civil szerveződések és a vállalkozói szféra között áll.

Olyan vállalkozás létrehozására irányul, aminek társadalmi hasznossága van.

Ez a társadalmi hasznosság sokféle társadalmi célra irányulhat. Lehet a szervezet célja a környezetvédelem, lehet a munkanélküliek vagy a megváltozott munkaképességű munkanélküliek segítése.

Mi lehet szebb annál, mint olyan embereket munkához juttatni, akik egyébként a for profit szférában nem tudnak versenybe szállni egészséges társaikkal, mert rosszul látnak, rosszul hallanak, vagy nehezen mozognak.

Ebben még egy szép dolog van… Az, hogy az által, hogy ezeken az embereken segítünk, pénzt is kereshetünk.

Itt a pénz kereset kicsit másképp működik, mint a for profit szférában. Ott egyetlen cél lebeg a tulajdonos szeme előtt, a minél nagyobb profit elérése. A szociális gazdaságban egyéb, más szempontok is felmerülnek.

Ennek a projektnek az egyik célja feltérképezni azokat a lehetőségeket, ahol ez a pici rés, a szociális gazdaság lehetőséget nyújthat nekünk munkavállalásra és pénzkeresetre. Célunk az egyesület tagjait olyan információkhoz juttatni, hogy a szociális gazdaságban minél több vállalkozást tudjanak létrehozni, amivel segíteni tudnak a rászorulókon, vagy megóvhatják környezetünket a különböző szennyeződésektől.

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége képviselője elmondja, hogy nagyon tetszik neki a kezdeményezés, hiszen az agráriumban nagyon sok olyan munka van, amihez nem szükséges az, hogy a dolgozó teljesen egészséges legyen.

Egy zöldségválogatást például ülve is el lehet végezni, és ezen kívül még több száz olyan munkaművelet van, amit sérültek el tudnak látni.

Szerbiában egyre jobban támogatja az állam, hogy megváltozott munkaképességű munkavállalót is alkalmazzon a cégvezető, de ennek ellenére a gazdák többsége mégis ellenáll ennek a szándéknak.

Az Asociatia Microregionala Banat-Ripensis de Dezvoltare a Localitatilor képviselője elmondja, hogy Romániában is hasonló a helyzet. Nehéz a kistérségekben a vállalkozókat rávenni arra, hogy fogyatékkal élőket alkalmazzon. De az állami és Európai Uniós támogatásokra sok cégvezető hajlandó elindulni egy olyan úton, ahol egyre több megváltozott munkaképességű munkatársat hajlandóak alkalmazni.