Márton Gábor elnök nagy örömmel üdvözölte a megjelenteket. Elmondta, hogy az előző alkalommal is nagyon eredményes találkozón vehettek részt. A megjelentek megismerhették a szociális gazdaság alapjait és céljait.

Szeretné, ha ezek a műhelymunkák ötletbörzévé alakulnának át, amelyből merítve új szervezetek jöhetnének létre a szociális gazdaságban.

Felkéri a projektmenedzsert, hogy néhány szóban ismertesse a szociális gazdaságban történő tevékenység formáit. Hogyan lehet a szociális gazdaságban dolgozni?

A projektmenedzser elmondja, hogy számos lehetőség van erre. A legklasszikusabb formája a szociális gazdaságban való tevékenykedésnek a szociális szövetkezeti forma.

A szociális szövetkezet egy olyan szervezet, amelynek a létrehozásához minimum 7 fő szükséges.

A szövetkezeti forma eleve különbséget jelent a klasszikus vállalkozási formákhoz képest, mivel a Kft-ben vagy a részvénytársaságban az hozza meg a döntést, aki a legnagyobb vagyoni betéttel rendelkezik. Tehát a szavazati joga a vagyoni betétjével azonos. A szövetkezeteknél egészen más a helyzet. Itt az egy tag egy szavazat elve érvényesül. Ez azt jelenti, hogy hiába van egy tagnak annyi vagyoni betétje a szövetkezetben, mint a többieknek együtt véve, nem lesz több szavazata.

A szövetkezeti forma egy igen demokratikus intézmény.

Mint az előző műhelymunkán említette, nem feltétlenül kell szociális ellátásra gondolni itt sem. Szociális szövetkezet bármilyen törvény által nem tiltott gazdasági tevékenységre létrejöhet.

Ha elszakadunk a szociális szövetkezettől, akkor egyéb társadalmi szervezetek is részt tudnak venni a szociális gazdaságban. Ehhez az kell, hogy vállalkozói tevékenységet végezzenek.

Több olyan egyesület, alapítvány is van a környezetünkben, amelyek amellett, hogy a saját társadalmi ügyüket gondozzák és fejlesztik, gazdasági tevékenységet is végeznek.

Ilyen például a Körös-Maros Alapítvány, amelynek több társadalmilag hasznos célja is van. Ragadjuk ki ebből a Gyulavári Kastély megmentését! A kastély rendbe hozatala nagyon sok pénzbe került. A fenntartása is hatalmas összegeket emészt fel. Ezért a kastély fenntartója látogatóközpontot, rendezvényközpontot működtet az épületben. Ha nem is tudja eltartani teljesen magát ez a projekt, de a költségek egy részére a szociális gazdaságban elő tudják teremteni a pénzt.

Az elnökhelyettes elmondja, hogy valóban sok lehetősége van egy-egy egyesületnek a költségei csökkentésére, illetve a bevételek növelésére, csak meg kell találni ennek a módját.