Márton Gábor üdvözölte a megjelenteket. Elmondta, hogy 2018. április 11-12-én az Egyesület tanulmányutat szervezett Gyulán.

A tanulmányútnak nem is az utazás volt a célja, hanem kicsit kötetlenebb formában megismerni egymást a partnerekkel és a szakmában mélyebben elmerülni.

Megismerhettük a tanulmányút során 2 helyi szociális szövetkezet életét, gondjait. Az Újkígyósi Szolgáltató Szociális Szövetkezet és az Új Jövő Szociális Szövetkezet a jövőnk modellje lehet.

Biztos hogy vannak olyan dolgok, amiket az említett szervezetek csinálhatnának jobban, profibban, de épp ez ebben a szép, hogy a szociális gazdaságban nem profi üzletemberek dolgozunk, hanem olyanok akik tenni akarnak a holnapért.

A Mozgáskorlátozottak Bihor Megyei Egyesületének képviselője elmondta, hogy részt vett ezen a tanulmányúton és sok szép új élménnyel tért haza. Már ismerte Gyula városát a közelsége miatt is, de az itt élő és dolgozó embereket eddig nem sikerült megismernie. Régi kapcsolata van a Mozgáskorlátozottak Dél-alföldi Regionális Egyesületével, több közös munkában részt vettek, de ez a mostani izgalmasabb az eddigieknél. Örül, hogy a gyulai egyesület is akar tenni a jövőért, a rászorulókért.

Az Újkígyósi Szolgáltató Szociális Szövetkezet képviselője elmondta, hogy ez valóban egy izgalmas kaland nekik is, pedig csak 3 éves a szervezetük. Sok esetben a hatóságoknak is újat mutatnak azzal, hogy szociális szövetkezetnél nem a profit az első rangú prioritás, hanem a cél. Elmondja, hogy náluk a cél a biztosan, hosszú távon működő cég, amely munkát fog adni még az unokáknak is. Ennek érdekében a tagok a profit visszaforgatását választják, és így növelik vállalkozásuk erejét. Munkákat sok esetben a piaci ár alatt vállalnak. Ennek az az értelme, hogy kisebb profittal megélhetést tudnak biztosítani a tagjaiknak és az alkalmazottaiknak.

Alkalmazottakat minden esetben olyat vesznek fel, akik hátrányos helyzetűek. Többnyire 50 év fölötti és 25 év alatti tartós munkanélküliek lettek a szövetkezet munkatársai.

Eddig megváltozott munkaképességűek alkalmazásában nem gondolkoztak, de reális lehetőséget látnak ebben is, hiszen a fogyatékkal élőkön is segíteni kell, ha ők segíteni akarnak magukon. Lehetőséget kell biztosítani számukra.

Az Asociata Microregionala Banat-Ripensis de Dezvoltare a Localitatilor képviselője elmondta, hogy –úgy, mint Magyarországon – Romániában is nehéz a fogyatékkal élőknek a munkavállalás. Szeretné, ha náluk is egyre több olyan szervezet jönne létre, amelyek képesek ezt megoldani.