A tanulmányút célja feltérképezni hogy a jelen lévő partnereknél milyen – a mozgáskorlátozottak számára releváns – vállalkozási lehetőségek vannak.

A tanulmányúton elsősorban a Szeged belváros rehabilitációját tekintettük meg különös tekintettel a mozgáskorlátozottak igényeire.

Megállapítható hogy a belváros felújítása során figyelemmel voltak az akadálymentes környezet kialakítására.

Ez azért is fontos, mert nem mindegy, hogy mozgáskorlátozottként milyen nehézséggel kell szembenézni a munkahelyre jutás során.

Látogatást tettünk az Eurotender Egyesületnél, ahol az iroda kialakítása során figyelemmel voltak az akadálymentesítésre. Az egyesület elnöke bemutatta a szociális gazdaságban létrehozott projektjeit.

Több szociális szövetkezettel állnak kapcsolatban, ahol hátrányos helyzetű munkatársakat alkalmaznak.

A fogyatékkal élők, megváltozott munkaképességűek még ebben a szektorban is nehezen jutnak esélyhez, mert bármilyen áru vagy szolgáltatás előállítását szeretnék megvalósítani, a megváltozott munkaképességűek részére különleges feltételeket kell biztosítani.

Szegeden hiába van akadálymentesítve a belváros, az irodák elérése nem biztos, hogy akadálymentes. A régi villasor kialakításakor még nem gondoltak a kerekesszékesekre, így a legtöbb épületbe a bejutás komoly nehézséget okoz a mozgásfogyatékkal élők számára.

Persze az újabb épületekben már meg van oldva ez a probléma, és sok esetben az építtető már gondolt a megváltozott munkaképességű munkavállalók nehézségeire is.

A legszebb az lenne, hogyha nem csak az irodákat akadálymentesítenék, hanem a fizikai alkalmazottak is találnának maguknak akadálymentes munkahelyeket. Szegeden több ilyen kezdeményezés volt már. Akadálymentes munkahelyeket zömében csak civil szervezeteknél alakítanak ki. Ezek rövid, középtávú kezdeményezések, de fizikai jellegű munkahely igen kevés található a régióban.