A tapasztalatmegosztás disszeminációs alkalom, amelyre meghívtuk tagságunkat, és partnereinket.

A tapasztalatmegosztást Gyulavári György projektmenedzser koordinálta.

Tájékoztatást adott a projekt céljairól, a projektben elvégzendő feladatokról.

Elmondta, hogy az előző tapasztalatmegosztáson kisebb vállalkozási ismeretek tudásanyag került megosztásra, amit rövidített formában ezen alkalommal is szeretne megismételni.

Szóba kerültek a vállalkozási formák – egyéni és társas vállalkozások. A vállalkozások alapítása.

Szövetkezetek, szociális szövetkezetek létrehozása és működése.

Fontos volt szót ejteni az egyéni vállalkozás és a társas vállalkozások eltérő könyvvezetéséről.

A megjelentek tájékoztatást kaphattak a non-profit gazdasági társaságok eltérő szabályairól.

A következő nagy téma a civil szervezetek szabályozása. Fontos a szervezetek létrehozásának feltételei és a könyvvezetésre vonatkozó legfontosabb szabályok. Szó esett a közhasznú társadalmi szervezetek speciális szabályairól.

A következő téma a szociális gazdaság lényege volt. Hogyan tudunk vállalkozni a szociális gazdaságban? Mit jelent a szociális gazdaság? Hogyan találhatjuk meg a helyünket a szociális gazdaságban? Milyen pályázati lehetőségek vannak a szociális gazdaság élénkítésére?

Az Asociatia Microregionala Banat Ripensis de Dezvoltare a Localitatilor szervezet képviselője elmondta, hogy náluk a civil szervezetek, egyházi szervezetek a rendszerváltás előtt is működtek, és fontos feladatokat vállaltak fel a szociális ellátásban. Ezek nem vállalkozási formák voltak, hanem saját összegyűjtött adományaikból tartottak fenn intézményeket. Nehéz elképzelni, hogy ezek gazdaságilag is megállnák helyüket.

A projektmenedzser elmondja, hogy nem összekeverendő a szociális ellátásban végzett munka a szociális gazdasággal. Bár az alapítványok, egyházi szervezetek egyértelműen a szociális gazdaság területéhez tartoznak.

A szociális gazdaságban nem szociális ellátás a lényeg, hanem a vállalkozás társadalmi alapon jön létre. Pl. létrejön egy egyesület olyan céllal, ami társadalomra nézve hasznos, és ennek a célnak az elérése érdekében különböző vállalkozási tevékenységeket hajtanak végre, amiből ki lehet fizetni az abban dolgozók fizetését, valamint létrejön egy pénzeszköz, amiből az egyesület céljai megvalósíthatók.

A Bihor Megyei Mozgáskorlátozottak képviselője nagyon jó ötletnek látja a társadalmi vállalkozások folytatását, hiszen itt nincsenek meg azok a kötelezettségek, amik például egy Kft vagy egy Rt létrehozásához kellenek.