A tapasztalatmegosztáson az egyesületi tagokon kívül részt vettel a Bihor Megyei Mozgáskorlátozottak Egyesülete, az Asociatia Microregionala Banat Ripensis de Dezvoltare a Localitatilor képviselői, valamint az Újkígyósi Szolgáltató Szociális Szövetkezet valamint a Gyula Foglalkoztatási Egyesület szakemberei.

A tapasztalatmegosztás disszeminációs alkalom, így bemutatjuk a projektünk lényegét, a vállalkozási formákat, vállalkozások könyvviteli szabályait, eltéréseit.

Szükséges bemutatnunk a szövetkezeti formákat, szövetkezetek megalakításának szabályait különös tekintettel a szociális szövetkezetekre.

A társadalmi vállalkozások létrejöhetnek társadalmi szervezeti kereteken belül is, így az alapítványok, egyesületek megalapításának és működésének szabályairól is szükséges volt szót ejteni.

A résztvevők legjobban a vállalkozások és a társadalmi vállalkozások szabályozásának eltéréseiről érdeklődtek. Milyen kedvezményekben részesülnek a társadalmi vállalkozások? Hogyan tudnak elindulni komolyabb induló tőke hiányában?

Többen felvetették az állami támogatások szükségességét. Elfogadható az, hogy egy társadalmi vállalkozásnak nem kell a megalakuláskor biztosítani a minimum 3 millió forint törzstőkét, de tőke hiányában hogyan tudnak gépeket, eszközöket vásárolni a munkavégzéshez?

Többen itt is keverték a szociális gazdaság és a szociális ellátások fogalomkörét, amit rendbe kellett tenni.

A nap fő kérdése: Hogyan tudunk a mozgáskorlátozottak részére esélyt, munkalehetőséget teremteni? Hogyan tudnak a mozgáskorlátozottak maguk részére lehetőséget teremteni a társadalmi vállalkozásokon keresztül?

Több ötlet merült fel a tapasztalatmegosztáson. Többen az on-line vállalkozásokban látják a jövőt, ahol viszonylag kis befektetéssel nagyobb vállalkozásoknak lehet szolgáltatást nyújtani. Ez kedvező a mozgáskorlátozottaknak, mivel ez egy otthon végezhető munka, nem kell bejárni munkahelyre, nem kell megküzdeni az akadálymentesítés hiányával, viszont fontos a szaktudás. Ezeket a tevékenységeket önállóan, egyéni vállalkozóként is el lehetne végezni, de összefogással a szolgáltatás értékesítése, a lehetőségek feltárása könnyebben megy.

Ugyanígy ötletként felmerül az oktatás lehetősége. Itt sem kell nagy beruházást eszközölni. Egyéni tanulókat egy szobában is lehet képezni, de tanulócsoportok részére sem elérhetetlen oktatóterem bérlése viszonylag elérhető áron a térségben.

Továbbra is az alacsony végzettségűek munkavégzésének lehetősége jelent problémát, amire az egyesület tagsága ezeken az alkalmakon közösen keresi a megoldást.