A tanulmányúton 43-an vettünk részt, 3 fő romániai partnerünktől érkezett vendégünk volt.

A tanulmányút során nagyon szép tájakon mentünk keresztül. 11-én délben elfoglaltuk szálláshelyünket és ebédeltünk, majd elkezdődött a szakmai program. A szervezők újabb társadalmi vállalkozásokat kutattak fel, akik tájékoztatást adtak vállalkozásuk működéséről.

Elsőként a Somoskőújfalui Szociális Szövetkezet mutatkozott be. A szövetkezetet az önkormányzat támogatásával hozták létre. Kapott Belügyminisztériumtól is támogatást, közfoglalkoztatást hajtottak végre. Tevékenységüket tekintve asztalosipari munkákat, főleg épületasztalos munkákat végeztek, ezzel 7 embernek adtak munkát. Termékeik között a nyílászárók mellett megjelentek a kutyaházak, kerti hidak, fürdődézsák, kerti pavilonok és bútorok is.

Bemutatkozott a „Jó Munka” Szociális Szövetkezet. Ők a munkájukat számítógépes, informatikai szolgáltatással kezdték. Nyertek pályázatot a munkájukhoz a TÁMOP-2.4.3.D.1 intézkedésében.

A munka elindult, de az alapítók nagyobb fejlődésre számítottak. A tervekben szerepelt több olyan tevékenység, amihez komoly tőkére van szükség (pl.: közkonyha létesítése) de ezeknek a megvalósítása még várat magára.

A program során a kapcsolatok építésére terelődött a hangsúly. Jelen projektben szerbiai és romániai partnerekkel dolgozunk. Salgótarjánban a szlovák határ közelsége miatt ki lehet építeni kapcsolatokat a felvidéken.

Ez a kapcsolati háló már izgalmassá teheti az együttműködést. Fel kell venni a kapcsolatot a felvidéki szervezetekkel, és megismerni az igényeiket, ami alapján működő és fenntartható társadalmi vállalkozások jöhetnek létre.

A szakmai programot követően vacsorával zárult az első nap.

A program második napján rövid városnézést követően elutaztunk Szentkútra, ahol megtekintettük nemzeti kegyhelyünket, majd hazaindultunk.

Program:

1 nap.

07.00-12.00 Utazás Salgótarjánba

12.00-12.30 Ebéd

12.30-19.30 Szakmai program helyi szervezetekkel

19.30-20.30 Vacsora

2 nap

08.00-09.30 Reggeli

09.30-10.00 Városnézés, Szentkút megtekintése

10.00-11.00 Ebéd

11.00-17.00 Utazás Gyulára

07.00-12.00 Utazás Salgótarjánba

Az utazás során megterveztük a tanulmányút menetét. A Somoskőújfalui Szociális Szövetkezet és a Jó munka Szociális Szövetkezet fog bemutatkozni nekünk az ebéd után. Mivel az északi határhoz közelítünk, ezért igyekeztünk feltárni a Szlovákiai társadalmi vállalkozások helyzetét. Szlovákiában is megfigyelhető hogy a társadalmi vállalkozások első sorban civil szervezeti formában működnek.

Több együttműködés van viszont Szlovák civil szervezetek és Magyarországi szociális szövetkezetek között. Ilyen például a TéKa Szlovákiai Magyar Fiatalok Kulturális Társulása és az orfűi Zöld-Aktív Szociális Szövetkezet együttműködése. 2015-ben ifjúsági találkozót hoztak létre. A találkozó célja az európai fiatalság aktuális kérdéseinek megvitatása; élmény alapú tanulás. A témák közt találjuk a pályaorientációt, a személyes készségek fejlesztését; a szociális gazdasággal kapcsolatos jó gyakorlatok megismerését, az új típusú vállalkozásfejlesztést.

2019. januárjában a  Varsányi Falugazdaság Szociális Szövetkezetet látogatta meg Besztercebánya megye elnöke és csapata a Magyarországon működő jó gyakorlatok átvétele érdekében. A szövetkezet a hazai mezőgazdasági és kisvállalkozói, falusi termékek regionális áruforgalmazási hálózatának kialakítását valósította meg a helyi önkormányzat folyamatos támogatásával.

12.30-19.30 Szakmai program helyi szervezetekkel

Elsőként a Somoskőújfalui Szociális Szövetkezet mutatkozott be. A szövetkezetet az önkormányzat támogatásával hozták létre. Kapott Belügyminisztériumtól is támogatást, közfoglalkoztatást hajtottak végre.

Tevékenységüket tekintve asztalosipari munkákat, főleg épületasztalos munkákat végeztek, ezzel 7 embernek adtak munkát. Termékeik között a nyílászárók mellett megjelentek a kutyaházak, kerti hidak, fürdődézsák, kerti pavilonok és bútorok is.

Bemutatkozott a „Jó Munka” Szociális Szövetkezet. Ők a munkájukat számítógépes, informatikai szolgáltatással kezdték. Nyertek pályázatot a munkájukhoz a TÁMOP-2.4.3.D.1 intézkedésében.

A munka elindult, de az alapítók nagyobb fejlődésre számítottak. A tervekben szerepelt több olyan tevékenység, amihez komoly tőkére van szükség (pl.: közkonyha létesítése) de ezeknek a megvalósítása még várat magára.

A program során a kapcsolatok építésére terelődött a hangsúly. Jelen projektben szerbiai és romániai partnerekkel dolgozunk. Salgótarjánban a szlovák határ közelsége miatt ki lehet építeni kapcsolatokat a felvidéken.

Ez a kapcsolati háló már izgalmassá teheti az együttműködést. Fel kell venni a kapcsolatot a felvidéki szervezetekkel, és megismerni az igényeiket, ami alapján működő és fenntartható társadalmi vállalkozások jöhetnek létre.

2. nap

08.00-09.30 Reggeli

A reggeli során értékeltük a bemutatkozó szervezetek munkáját, levontuk a tanulságokat.

Jó és életképes az a modell, ahol a szociális szövetkezetek Start program keretében jönnek létre. Ennek egyik oka az, hogy az önkormányzat szakmaiságával és akár vagyonával is mögötte áll a vállalkozásnak. Így a kezdeti likviditási nehézségek áthidalhatók. A kezdeti beruházási költségek nehezen finanszírozhatók a hátrányos helyzetű tagok részjegyeiből. Fontos az állami támogatás mind a beruházások megvalósításához, mind a kezdeti bérköltségek finanszírozásához. Emellett nagyon fontos a társadalmi vállalkozások szakmai támogatása is.

Nagyon jól alkalmazható a szociális szövetkezeti modell olyan vállalkozásoknál, ahol nincs kezdeti nagy összegű beruházási szükséglet. Egy szoftverfejlesztő cég el tud indulni a tagok, munkavállalók saját eszközeivel is. Itt csak a bért kell finanszírozni. Amennyiben még pályázati támogatáshoz is jutnak, az erősíti a közös vagyont és ezzel hosszú távon életképessé teszi a vállalkozást.

11.00-17.00 Utazás Gyulára

Az utazás során újabb Európai jó gyakorlatokat hallgathattunk meg szakmai vezetőnk előadásában.

Az 1967-ben alapított, párizsi székhelyű Accor Group a világ első számú szálloda-üzemeltetője 470.000 szobával, 3600 hotellel a világ 92 országában. A csoporthoz tartoznak többek között a Sofitel, a Pullman, a Novotel, a Mercure és az Ibis láncok. Az Accor elkötelezett a sokféleség képviseletében és propagálásában, melyet négy pillérre alapozva valósít meg: származás, nemek közötti egyenlőség képviselete, életkor szerinti sokféleség biztosítása, illetve fogyatékkal élők foglalkoztatása. E négy pillér meghatározására 2011-ben került sor a 15 nyelven publikált Sokszínűségi Charta keretei között. Az Accor Csoport elkötelezettsége a fogyatékkal élők tekintetében a nemzetközi és nemzeti szintű cselekvések kidolgozásán és megvalósításán keresztül látható.

A Sokszínűségi Charta mellett az Accor a fogyatékossággal élők nemzetközi napjának megrendezésén keresztül növeli a tudatosságot. A rendezvény keretein belül találkozókat szervez a személyzeti ügyekért felelős vezetők és a fogyatékkal élő munkavállalók között.

2013-ban például a menedzsment tagjai és fogyatékkal élő munkatársak, illetve a brazil Rede Empresarial de Inclusão Social vendégei tekintették át és vitatták meg a fogyatékkal élők felvételével és munkahelyi beilleszkedésével kapcsolatos helyzetet és tennivalókat. Egy Franciaországban megtartott találkozó keretében megvitatásra kerültek a felvételi és készségfejlesztési képzések is. A csoport vezetősége kiemelt célként kezeli a fogyatékkal élő munkatársakkal történő közös munkával kapcsolatos mítoszok és előítéletek felszámolását is. Az Accor 1992-ben létrehozott egy külön csapatot, melynek célja, hogy megkönnyítse a fogyatékkal élők felvételét és beilleszkedését a Franciaországban található létesítményekbe.

A csapat megbízatása magában foglalja a fogyatékkal élők toborzásának felgyorsítását, valamint a pályakezdők a képzését, a kommunikációt és az érzékenyítést is. Az alkalmazottak értelemszerűen saját tapasztalatokkal is rendelkeznek a fogyatékossággal élő emberekkel kapcsolatban, mely tapasztalatok nem feltétlen pozitívak. Ezért fontos, hogy a menedzsment és a fogyatékkal élők és a beilleszkedéssel foglalkozó csoportok felismerjék, hogy a fogyatékosság sok ember számára érzékeny téma lehet.

A párizsi Novotel Saclay hotelben a konyhai személyzet tagjai rendszeres tréningeken vesznek részt, melyet a csoport egy speciális képzési központtal együttműködésben valósít meg. Ezek a programok különösen hasznosak, mivel látássérültek nagy számban képviseltetik magukat a konyhai személyzet tagjai között. A képzés során a résztvevők átélhetik a fogyatékosság jelentette hátrányokat, köszönhetően a speciális szemüvegeknek, amelyek a látásromlást szimulálják. Az ép munkatársak ekképp lehetősége nyílik átélni a fogyatékkal élők tapasztalatait és a munkájuk során tapasztalható nehézségeket. A résztvevők a tréning tapasztalatait megosztják a hotel menedzsmentjének tagjaival és a többi munkatárssal is.

Ez a képzés a konyhai csapatban jelentős kultúra-változást eredményezett, valamint segített abban, hogy a konyha kialakítása során figyelembe vehessék a látássérült munkatársak speciális igényeit. Ebben segítenek pl. a különböző színű vágódeszkák és a neonvilágítás is.

Számos szálloda átalakította a konyhát a Novotel Saclay példáját követve. A Pullmnakan Paris Montparnasse az egyetlen szálloda, amely több mint 50 speciális motoros szállító kocsit rendelt kizárólag a szobákban található minibárok újratöltéséhez. Ez nagy beruházás volt a szállodában, melyet az Accor Csoport kezdeményezett, és a fogyatékossági csoport által nyújtott kiegészítő finanszírozás tett lehetővé. Ez a fejlesztés segít csökkenteni a mozgásszervi rendellenességek és más típusú fogyatékosságok hátrányait a nehéz tárgyak kezelése és mozgatása során.

Fontos tanulságnak bizonyult, hogy a menedzsment támogatása és a hosszú távú stratégiák nélkül nem érhető el érdemi változás. Lényeges továbbá, hogy ne kizárólag a fogyatékkal élő munkavállalók cselekvéseire és magatartására összpontosítsanak, hanem a folyamatba magukat a fogyatékossággal élő személyeket is a lehető legnagyobb mértékben bevonják. Ez biztosítja, hogy a tevékenységek eredményei megfeleljenek a szükségletnek. Kiemelt cél, hogy minden munkatárs (nemcsak a fogyatékkal élők) szenzitívvé váljon a munkahelyi fogyatékosság által érintett tevékenységek irányába.