Megérkezést követően meglátogattuk a Gondoskodásból Jeles Szociális Szövetkezetet.

Célja a gyermekek környezettudatos magatartásának ösztönzése. Az oktatási intézmények bevonása a környezettudatosságra való nevelésbe. Az iskolák versenyeinek megszervezése. A közösségi egységek erősítése, az egész családnak kikapcsolódást és szórakozást nyújtó élménypedagógiai oktatás.

Városi családi sportesemények szervezése az egészséges életmód, élménysportolás népszerűsítése jegyében, főként egészségmegőrző kirándulások, gyalogtúrák és szabadidősport programok szervezésével melyeknek lebonyolítása döntő mértékben a természetben, a szabad levegőn történik.

A nagyvárosok környezetbarát modelljének kidolgozása tekintettel a lerakásra szánt hulladék mennyiségének csökkentésére. Közösségformáló módszerekkel pozitív környezeti hatásokat elérni, környezetbarát magatartási attitűdöket beépíteni a helyiek életébe.

A civil szervezetek hálózatos működésének segítése a környezetvédelmi programokon való aktív részvételük elősegítésével. A lehető legszélesebb körű összefogással népszerűsíteni a mozgás örömét a családok körében figyelemfelkeltő rendezvények, programok szervezésével. Ennek érdekében célunk, az ágazat civil szervezeteinek kiszámítható és fenntartható módon való összefogása, koordinálása.

Kecskemét-Kadafalva székhelyű szövetkezetet 2013. szeptemberében alapították, különös tekintettel, de nem kizárólagosan, a megváltozott munkaképességű emberek munkaerő piacra történő integrálása, értékteremtő és értékmegőrző foglalkoztatásba ágyazott készség és képességfejlesztési tevékenység megvalósítása, az önfoglalkoztatás, mint munkaerő-piaci alternatíva megvalósítása, hátrányos helyzetű térségben munkahely – munkalehetőség teremtés, más szociális szövetkezetek részére üzleti, vállalkozásfejlesztési tanácsadás érdekében.

Szövetkezetnek, partner civil szervezetek és célcsoportok körében feladata: a szociális, oktatási, hagyományőrzési, kulturális igények kielégítése. Nevelés módszertani fejlesztés és preventív, egészség és környezettudatos magatartásformák népszerűsítése és bevezetése.

Kiemelt feladatként kezelik civil szervezettekkel való rendszeres konzultációt és a közös munkát, ezért szövetkezetük együttműködik oktatási intézményekkel, a hozzájuk kapcsolódó civil szervezetekkel (alapítvány, egyesület) és tevékenységükkel azonos területen dolgozó civilekkel.

Fő célkitűzéseik, melyek elérése érdekében a civil szervezeteket segítjük és folyamatosan keressük a közös munka lehetőségét: az élet, az egészség védelme, az emberi személyiség tiszteletben tartása, az emberi szenvedés, szociális gondok enyhítése, a betegségek megelőzése, az épített és természeti környezet védelme, tehetséggondozás, a gyermekek és az ifjúság védelme, környezettudatos cselekvés ösztönzése, gyermek- és ifjúsági szabadidős és sport tevékenység támogatása, közösségfejlesztés.

Települési önkormányzatokkal, civil szervezetekkel és gazdasági társaságokkal együttműködve, minden programjuk szerves része az intézmények közötti összefogás megerősítése, bővítése.

A tevékenységeik elsősorban társadalmi célokat valósítanak meg. Így a szelektív hulladékgyűjtési és egészséges életre nevelési akcióik nagyon sok fiatalt mozgattak meg a városban.

A konyhakerti munkák megismertetése céljából közterületeken közösségi konyhakerteket alakítottak ki, hogy a lakótelepi fiatalok is megismerkedhessenek a kertészkedés szépségeivel.

A Lakótelepi Gyermekekért Alapítvánnyal internetes családi hírmagazint működtetnek.

Ebéd után újabb szakmai program következett.

Megismerhettük a Kecskeméti Foglalkoztatási Nonprofit Kft tevékenységét.

A Kft tevékenységének középpontjában az egészségkárosodásból, fogyatékosságból, valamint a társadalmilag hátrányos helyzetből eredő következmények csökkentése áll. Hisznek abban, hogy a mai piacorientált világban szükség van arra, hogy a megváltozott munkaképességű és társadalmilag hátrányos helyzetű embereknek is lehetőséget kell adni a munkavégzésre.

A felvételnél legfontosabb szempont a kézügyesség, mivel elektronikai szerelőként vannak foglalkoztatva, és ez nagy precizitást igényel. A dolgozóik nagy %-a megváltozott munkaképességű, vannak köztük, akik csak rész munkaidőben foglalkoztathatók: 7 óra, 6 óra, 5 óra és 4 óra.

A munkavégzés egy műszakban történik a Kft telephelyén, ill. kirendelés esetén a partnercégnél. A fluktuáció mértéke rendkívül alacsony, a fizikai állományú dolgozók 60%-a több mint 3 éve itt dolgozik. Munkájuk eredményeként az elmúlt években sikerült dolgozókat elhelyezni a elsődleges munkaerő piacon. A betanuláshoz szükséges idő a jelenlegi munkáknál 30-60 nap. A Kft-kel hosszú évekre nyúlik vissza a kapcsolatuk, ez is bizonyítja, hogy dolgozóikkal minőségi munkát végeznek.

A közfoglalkoztatotti programokban aktívan részt vesznek, feladataik közé tartozik a zöld felületeken lévő technikai hulladék összegyűjtése a parlagfű mentesítés önkormányzati területeken illetve a hó és síkosság mentesítés önkormányzati tulajdonban lévő intézmények előtt. Az elmúlt években közfoglalkoztatottank aktívan részt vettek a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal Foglalkoztatási Főosztálya által indított képzéseken.

Az alábbi szakmákat szerezték meg: szakács, szociális gondozó, kisgép-nehézgép kezelő, targoncás, kertész, eladó és takarító.

Azok akik sikeresen elvégezték a tanfolyamokat, sikeresen elhelyezkedtek a versenyszférában így jelentősen lecsökkent a közterületen dolgozók száma.

Másnap reggel meglátogattuk a Strázsa Tanya Szociális Szövetkezet vendégházát.

A Strázsa Vendégház Szabadszállástól 3 kilométerre található, télen-nyáron könnyen megközelíthető. A környéken rengeteg a látnivaló és a kirándulóhely.

Állatsimogató, nemzetközi díjas játszótér, kugli-, röplabda- és lovaspálya aktív időtöltésre ad lehetőséget. Erdei pavilon foglalkozásokhoz, társas rendezvényekhez biztosít helyet, illetve borospincénkben megpihenve helyi borokat kóstolhatnak vendégeinknek. Wellness részlegben jakuzzi, sószoba, szolárium, szauna és masszázsszoba került kialakításra. A nyári meleget szabadtéri medencénk enyhíti.  Horgászatra is lehetőség van a tanya közelében.

Több tevékenységet magába foglaló szociális szövetkezet, amely működése szempontjából hátrányos helyzetű térségben, elsősorban hátrányos helyzetű álláskeresők és inaktívak munkahelyteremtését, foglalkoztatását, valamint képzését és oktatását szolgálja.

A hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő, illetve megváltozott munkaképességű, és inaktív személyek részére atipikus foglalkoztatási formákat biztosít.

A szövetkezet akkreditált munkahelye, amely a térségben élő megváltozott munkaképességű, elsősorban értelmi fogyatékos lakóknak biztosít munkalehetőséget, idén is kiváló eredményekkel büszkélkedhet. Termékeiket már negyedik éve mutathatják be és értékesíthetik budapesti rendezvényeken, nemzetközi macskakiállításokon, és megfordultak már több közeli és távolabbi településen, de vendégházuk szállóvendégei is szívesen visznek haza a Strázsára emlékeztető ajándék- és használati tárgyakat.

A helyszíni ebédet követően hazautaztunk Gyulára.